Film

dokumentalny

Reż. R. Bates

USA, 2009

73 min

Produkty – kto hoduje twoje jedzenie?

W cyklu: 5. Festiwal Kultury Ekologicznej „ZIELONO MI !”

Żywność, która trafia na nasze talerze, przemierza tysiące mil z miejsca uprawy lub produkcji. Nie pozostaje to bez wpływu na środowisko naturalne i jakość pożywienia. Wady globalizacji i systemu uprzemysławiania żywności stają się coraz bardziej oczywiste. Dlatego warto poszukać alternatywy, która pozwoli zadbać nie tylko o smak potraw, ale również o zdrowie konsumentów i kondycję Ziemi.

Film opowiada o rolnikach i szefach kuchni, których łączy jeden cel: zbudowanie i rozpropagowanie zrównoważonego systemu żywienia. Efektem ich wspólnej pracy są wyśmienite w smaku potrawy, ale przede wszystkim poprawa świadomości konsumentów – kupowanie i jedzenie lokalnych produktów przynosi korzyści zarówno w skali mikro, jak i makro.

Po projekcji odbędzie się spotkanie z Jadwigą Łopatą (laureatka Nagrody Goldmana – ekologicznego Nobla) i sir Julianem Rose (angielski rolnik i działacz ekologiczny) – prowadzenie dr Ryszard Kulik.

UWAGA! Ilość karnetów ograniczona!